Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A házimacska őse

2009.03.28
A házimacska őse

 

A macskák jóval az ember előtt jelentek meg a Földön. Ha meg akarjuk ismerni e kedves állatok őseit, több mint 50 millió évet kell az időben visszamennünk, egészen a harmadkor kezdetéig. Ekkora már kihaltak a dinoszauruszok, és megkezdődött az emlősállatok elterjedése a Földön. Az emlősök egyik csoportját az erős fogazatú, erdőkben élő Miacoideák alkották, amelyek a kisebb növényevő állatokra vadásztak. Körülbelül 40 millió évvel ezelőtt ezekből az első ragadozókból alakultak ki a kutya- és a macskafélék. Az előbbi csoportot a kutyák, a farkasok, a rókák, a medvék, a mosómedvék és a nyestek alkotják, a macskafélékhez pedig a cibetmacskákat, a hiénákat és az igazi macskákat soroljuk.
Kép A kardfogú nagymacskák kivételével valamennyi ősi macska nagyon hasonlított a mostaniakra. Az óriási termetű kardfogúak, ezek a félelmetes vadászok, nesztelenül közelítették meg a zsákmányukat, majd egy rövid, meglepő támadás után iszonyú erejű állkapcsuk egyetlen harapásával végeztek azzal. Tizenöt centiméter hosszú, tőrszerű szemfogukkal villámgyorsan átharapták az áldozat ütőerét, légcsövét és nyelőcsövét. Ez a seb azonnali halált okoz, így a kardfogú nagymacskáknak nem kellett megküzdeniük a zsákmányállattal, sem pedig sokáig űzniük a prédát. A kardfogú utolsó példányai csak a jégkorszak végén haltak ki, alig tizenegyezer évvel ezelőtt.
Kilencmillió évvel ezelőtt egy apró, házimacskányi méretű állat jelent meg a Földön, amely valószínűleg a kisebb emlősökre vadászott.
Ausztrália kivételével elterjedt az egész világon, Eurázsiában, Afrikában és Amerikában. Ez az állat nemcsak a ma élő, 28 kismacskafaj, hanem a nagymacskák őse is volt.

 A kép és a szöveg a macska0.eoldal.hu-ról származik