Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Perzsa macskák - Füstszínű és cirmos perzsák

2008.08.24

                           Füstszínű perzsa:

 

A perzsamacskák változatai szüntelenül bővülnek. Úgy tűnik, az Kép Egyesült Államokban minden egyes tenyésztő szeretne egy általa létrehozott perzsa macska fajtát. Mivel csak nagy nehézségek árán lehet tenyészteni őket, sok fajta hamar eltűnik, vagy csak kevés  egyed létezik belőlük.
  Ez a helyzet a füstszínű perzsával  is. Tüneményes állat, mindenkit  lenyűgöz a kiállításokon, ahol  tekintélyes helyen szerepel.  Általában a csincsilla és a fekete  perzsa keresztezéséből jön létre.  Mozdulatlanul egyébként fekete  ősére hasonlít. De mihelyt  megmozdul, aljszőrzete elő-előbukik  fedőszőrzete mögül, elsősorban a gallérnál és a  szőrcsomóknál. Látványos bundájú perzsa szőrzete a tövénél  színtelen, a többi részen pedig normális esetben pigmentál. Az  arány akkor ideális, ha a szőrzet hosszúságának egyharmada  színtelen és kétharmada színes. Ez az újszerű színkombináció  jellegzetes füstös megjelenést biztosít a bundának.
 A pigmental területek színárnyalata szerint különböző  Kép színváltozatú bundákat különböztetünk meg. Ezek száma  rendszeresen nő a macskatenyésztők szeszélyes fantáziájának  köszönhetően. A kölykök egyszínű bundával születnek, melyet  néhány ezüstös csík díszít. A füstös árnyalat csak a felnőtt  macskáknál jelenik meg tökéletes formában. Feltűnően elegáns  macska, intelligens és robosztus, nagy szeretettel fordul család  felé. Gondozása bizony nehézkes! A füstös változatok közé: a  füstös kék, füstös csokoládé, füstös vörös, füstös krémszínű  perzsák, valamint a különböző változatokban megjelenő füstös  teknőctarka és narancsos pigmentálságú cemea perzsák  tartoznak.


----------------------------------------------------------------------------------
                                 Cirmos perzsák:

 

Másik fontos család, a cirmos perzsák családja. Először Kép 1871-ben, Londonban jelent meg egy kiállításon. Azóta sok változatuk alakult ki. Az elmúlt években annyira látványos volt a cirmos perzsák családjába tartozó macskák színváltozatainak megsokszorozódása, hogy néha nehéz eligazodni a különböző fajták között. Ezért a bunda meghatározása specialistára háruló feladattá vált. A cirmos jegyek formája szerint három alcsoportot különböztetünk meg:
 - márványos-cirmos perzsa: széles csíkok a bundán, jellegzetes Kép M betűvel díszített homlok, arcfestésre emlékeztető vonalak a pofán, egybefüggő gallér a mellkas felső részén, pillangó alakú minta a vállak között, kagylóhéj alakú rajzolat a horpaszon, valamint gyűrűk a lábak és a farok körül.
 - tigriscsíkos-cirmos perzsa: keskeny, párhuzamos csíkok, melyek merőlegesek a gerincoszlopon futó hosszanti csíkra.
 - pettyes-cirmos perzsa: a bundát csíkok helyett kör alakú foltok díszítik, melyek egyenletesen oszlanak el a testén egészen a hasig és a lábig.
Minden egyes alcsoportban, a sötét színű területeken, az egyszínű bundák színskálájának (vörös, barna, ezüst, kék...), valamint a teknőctarkának minden árnyalata megjelenik. A cirmos perzsák kevésbé látványosak, mint rövid szőrű cirmos perzsa rokonaik, mivel a szőrzet hossza miatt a cirmos jegyek elmosódottabbá válnak. 

 

---------------------------------------------------------------------------------