Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macska-Horoszkóp


KOS (03. 21-04. 20.)
Mivel a Kos-típusú állatokra jellemző a túltengő büszkeség, nevelésük nem éppen könnyű feladat. Ez a cica örökmozgó energiagombóc. A családi rangsorba való beilleszkedésnek - talán éppen azért, mert meglehetősen önfejű - már korán el kell kezdődnie. Mindenesetre a következetes nevelést nem szabad összetéveszteni a kompromisszum nélküli szigorúsággal és a kényszerrel, mert azt egyetlen cica sem tűri, hát még egy Kos jegyű!

BIKA (04. 21-05. 20.)
Jellemző a Bika jegyében született macskára, hogy házon belül kellemes természetű, inkább nyugodt és visszafogott. Alapvető nevelése aligha okoz nehézséget, ámbár kissé csökönyös és falánk. Idegesebb vérmérsékletű gazdiknak (Oroszlán, Kos, Nyilas) nem ajánlott Bika típusú állatot tartani, mert egy Bika számára mindig a nyugalomban rejlik ez erő. Az ilyen cica esetében a jelszó a hidegvér - kényszerrel vagy hisztériával semmit sem lehet elérni nála. Következetes magatartással annál inkább!

IKREK (05. 21-06. 21.)
Bár az Ikrek szülötte hihetetlen intelligenciával rendelkezik, kíváncsi, imád kísérletezni és gyorsan tanul, mégis gyakran - felfedező hajlama miatt - engedetlen cicának tűnhet. Pedig csak a saját belátása szerint cselekszik, nem szereti a vég nélküli fegyelmezést, tiltást. Szót fogadni ritkán lesz hajlandó, de ha türelemmel, barátságosan és kellő megértéssel neveljük, kellemes lakótárs lehet belőle. Tulajdonosa aktivitásától függően szívesen részt vesz a játékokban.

RÁK (06. 22-07. 22.)
Mivel a Rák típus számára a család jelenti a biztonságot, ennek a cicusnak van a leginkább szüksége arra, hogy sokat legyen emberek, gyerekek, illetve más háziállatok társaságában. Nyugodt és barátságos, szívesen vesz részt a családi programokban, nagyon ragaszkodó. Gyakran alakít ki a család valamely tagjával szorosabb kapcsolatot, de idegenekkel szemben igen gyanakvó.

OROSZLÁN (07. 23-08. 23.)
Az Oroszlán-cica egy királyi megjelenésű kis lény, meglehetősen egyedülálló, határozott jellemmel. Kis termetében egy oroszlán szíve dobog, ezért kölyök korától kezdve nevelni kell, mert az önfejűségen kívül más rossz szokásai is lehetnek felnőtt korában. Egy magára hagyott, unatkozó Oroszlán legjobb esetben is felfordulást okoz, rosszabb esetben pedig összekaristolt bútorok, megtépázott függönyök jelzik, hogy őfennsége unatkozik. De rajongói között nagyon elégedett macska lehet.

SZŰZ (08. 24-09. 23.)
A Szűz jegyű cicus számára alapfeltétel, hogy mindent a helyén találjon. Ingerültté válik ugyanis, ha nem találja megszokott helyén az etetőtálkáját, alvó kosarát. Mivel szereti a könnyed mozgást, feltétlenül elegendő elfoglaltságot kell biztosítani neki. Hasznos tudni, hogy mind a kétlábú, mind a négy lábbal rendelkező Szüzeknek érzékeny az emésztése, ezért gyakran speciális táplálékra van szükségük.

MÉRLEG (09. 24-10. 23.)
A jól nevelt négylábú Mérleg macska kecses, éber, figyelmes, igényli a folyamatos kapcsolatot, szeretetet és törődést a gazditól, ezért nem ajánlják olyanoknak, akik napközben nem tartózkodnak otthon. Késő öregkoráig lelkesen együtt játszik a tulajdonosaival, részt vesz minden elfoglaltságukban - de a heverőn is szívesen elterül, és hagyja magát simogatni egy teljes napon át. A Mérleg jegyű cicák kifejezetten falkaállatok. Minél több tagja van hódolói körének, annál jobb.

SKORPIÓ (10. 24-11. 22.)
Jellemző a Skorpió jegyében született állatokra, hogy nagyon jó megfigyelők, és a legcsekélyebb emberi gyengeséget is képesek villámgyorsan kihasználni. Majdnem minden Skorpió jegyű lényre igaz, hogy nevelés tekintetében nem éppen egyszerű esetek. A sikeres macska oktatásának az a titka, hogy a gazdinak bele kell helyezkednie a cicus lelkivilágába, és rá kell vennie, hogy azt, amit szeretne tőle, meg is akarja tenni. Ám ehhez először ki kell vívni a kis négylábú tiszteletét!

NYILAS (11. 23-12. 21.)
Mint minden Nyilas, ő is imádja a változatosságot, és a fűtött szobával szemben előnyben részesíti a szabadban való csatangolást. A négylábú Nyilas macska sportos típus, amely minden csínytevésre kapható. Általában csak úgy tombol benne az életöröm; a Nyilas-cica tartásának eszményi feltétele az arra való készség, hogy kellő és változatos elfoglaltságot és mozgást biztosítsunk számára. A keménykezű bánásmódot azonban nem viseli el. Legjobb, ha kertes házban tartjuk és nem korlátozzuk a szabadságát.

BAK (12. 22-01. 20.)
A Bak jegyű cicus nem hajlik ugyan az agresszivitásra, de nagyon jól ért ahhoz, hogy kitartással és makacssággal keresztülvigye az akaratát. Egy elkényeztetett Bak-macska minden további nélkül megpróbálkozik, hogy a rangsorban feljebb tornássza magát. Az idegenekkel szemben tartózkodó, a tulajdonosához azonban hűségesen ragaszkodik. Be tud illeszkedni egy nyugodtabb, megállapodottabb családi életbe, de roppantul fel tud élénkülni, ha megfelelő motivációt kap. Mondjuk egy társat: gyereket, kutyát, másik macskát.

VÍZÖNTŐ (01. 21-02. 19.)
A Vízöntő macska független személyiség, ezért nagyon engedetlennek mutatkozhat hozzá nem értő kezekben. Mivel állandóan lázad a rutinszerű életmód és a szigorú szabályok ellen, a gazdi legfőbb feladata, hogy elfogadja cicájának sajátos, különc egyéniségét. Ha ez sikerül, akkor boldog és elégedett társ válhat belőle. Vasszigor helyett inkább igyekezzünk kielégíteni veleszületett kíváncsiságát, és arról próbáljuk meggyőzni, hogy az, amit elvárunk tőle, számára csakis előnyös legyen.

HALAK (02. 20-03. 20.)
Finom érzékre és beleérző képességre van szükség ahhoz, hogy ezt az álmodozásra hajlamos cicát rávegyük az engedelmességre. Mindig barátságos és szelíd, rendszerint mindennemű agressziótól mentes lény. Más típusokhoz képest mégis csekély megerőltetéssel nevelhető, mivel nagyon érzékeny a környezetében élők hangulatváltozásaira. Túláradó szeretetét és ragaszkodását nagyon meg kell becsülni - kár lenne ezzel az érzékeny kis jószággal gorombán és barátságtalanul bánni.


Forrás: www.whiskas.hu