Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


!S.O.S! Tépik egymást a macskáim!!

2009.06.15

!S.O.S! Tépik egymást a macskáim!!

 

 

Két dudás egy csárdában

Két dudás nem fér meg egy csárdában” – sokszor ilyen az, amikor két macskát tartunk egy háztartásban. Vannak macskák, akik jól elvannak egymással, számos gazdinak azonban komoly problémát jelenthet a kedvencei között fellépő agresszivitás, ami akár egészen durván elfajulhat.

A macskák közötti agresszió többféle lehet, többek közt lehet félelem-alapú, territoriális, vagy pedig áttételes. A következőkben ezeket a fő agresszió-típusokat vesszük át.

Agresszió játékból

A macskák már kölyökkoruktól kezdve birkóznak és verekednek játékból. Ez teljesen természetes, hiszen a macskák ragadozók, tehát muszáj gyakorolniuk „valakin” a ragadozó-préda „játékot”. Szintén fontos tudni, hogy ez a játékos agresszív viselkedés azt a célt is szolgálja, hogy kialakuljon kedvenceink között a házi hierarchia.

Ha nem fajul el a dolog, hagyjuk nyugodtan macskáinkat püfölni egymást, az esetleges sérüléseket könnyen megelőzhetjük, ha rendszeresen vágjuk a karmukat.

Szex és agresszió

Ha szexuális agresszióról van szó, azt könnyen észrevesszük, hiszen kandúrmacskánk (ivartalanított kandúrunk is, ha serdülőkorban vagy azután lett műtve) szexuális aktust imitál másik macskánkon, legyen az nőstény vagy akár egy másik kandúr. Ez minden gazdi számára elég kínos lehet, bevethetünk vízipisztolyt is akár a szétválasztáshoz.

Területvédő agresszió

Kép  A saját territórium igénye minden macskában benne van, legyen akár nőstény, akár kandúrmacska. Jellemzője, hogy a verekedésen túl a macskák mindent össze-vissza jelölnek – minden gazdi legnagyobb „örömére”. Jó tudni, hogy az „agresszor” nem mindig a nagyobb, idősebb és erősebb macska. A küzdelem itt is hátdomborítással, fújással, szőrborzolással kezdődik, verekedésben és nyaki harapásban folytatódik, majd a vesztes jó esetben sértetlenül visszavonulót fúj. Verekedés közben ne próbáljuk meg szétválasztani a macskákat (legfeljebb messziről kiabálással,vagy a már említett vízipisztollyal), mert kedvenceink a küzdelem hevében se látnak - se hallanak, és komoly sérüléseket szerezhetünk.

Egy-két ilyen meccs, és kialakul a háztartáson belül a macskarangsor, meglesz, hogy ki az alfa-hím, vagy nőstény.Sajnos az is előfordulhat, hogy a macskák sosem békülnek meg pozíciójukkal, és örök harag van köztük. Ilyenkor az egyiket legjobb elajándékozni, ha van rá lehetőség, máskülönben rengeteg türelmet és odafigyelést igényel a kényes helyzet puhítása.

Áttételes agresszió

Kép Áttételes agressziónak azt a szituációt nevezzük, amikor a macskában valami feszültséget okozott, de ezt a feszültséget nem az okozón, hanem valaki máson (másik macskán, gazdin) vezetile. Például meglát bentről egy idegen macskát a kertben, és bennünket harap meg, amikor meg akarjuk simogatni.

Szerencsére az ilyen áttételes agresszió nem túl gyakori jelenség, és hamar elmúlik.

Nőstény agresszió

A nőstények néha nagyon erősen védik területüket és ugyancsak tudják utálni a többi nősténymacskát. Másik jellegzetes, bár ritkábban előforduló agresszív viselkedés, amikor a serdülő kandúrcicát bántják, azt a cicát, akiért korábban pedig esetleg anyai szeretettel rajongtak.

A természetben a macskák nem élnek együtt, a kölyökmacskák elhagyják azt a területet, ahol születtek, ez az oka ennek a viselkedésformának. Számos trükk és megoldás létezik arra nézve, hogy hogyan kezeljük a macskák közötti csetepatét. Ezek a megoldások három kategóriába oszthatók: figyelemelterelés, fizikai beavatkozás, gyógynövényes-gyógyszeres kezelés.

Figyelemelterelés

Kép  Nagyon hatásos módszer, ha macskánk figyelmét és energiáját valamilyen módon, lehetőleg játékkal, játékszerrel vonjuk el. Tapsoljunk, és kiáltsunk rá a verekedőkre, hogy "kifelé!” vízipisztoly – a macskák utálják a vizet plüssjátékkal próbáljuk meg helyettesíteni azt a macskát, akit éppen püfölnek (tehát miközben verekednek, nyomjunk be közéjük pl. egy játékmackót, ez elvonja a figyelmét)

Egy cicapeca csodákat tehet – próbáljuk meg elérni, hogy mindketten azzal foglalkozzanak, és ne egymással.

Fizikai beavatkozás

Ahogy már említettük, közvetlenül sose avatkozzunk bele, amikor két macska egymásba gabalyodva tépi egymást, mert komoly sérüléseket szerezhetünk. Mégis, egy módszer biztosan segít: ha a nyakszirtjénél a bőrét megmarkoljuk az agresszornak és óvatosan, de határozottan lenyomjuk a fejét a padlóra. Az anyacica hasonló módon neveli rosszalkodó kölykeit, és erre a mozdulatra a legtöbb felnőtt macska is emlékezik.

A legtöbb macskát ez a mozdulat lenyugtatja, de mivel ez eléggé megalázó számára, kicsit foglalkozzunk vele a „kínos jelenet” után. Másik fizikai beavatkozás a szétválasztás, amikor is az agresszort az egyik szobába zárjuk, és az „áldozat” a lakás többi részében marad. A szobafogság tarthat rövid ideig, de akár egy-két napig is.

Homeopátia, gyógyszerek

Kép  Természetesen nem azt mondjuk, hogy túl kellene nyugtatózni a macskát, de néha segíthetnek gyógynövényes, vagy feromonos készítmények. Használhat a homeopátia, a Bach-terápia is, illetve a feromontartalmú, nyugtató hatású párologtató. Nagy valószínűséggel a fenti „durvább” módszerekre nem lesz szükség, és a macskák hamar megszokják egymást.

Fontos, hogy legyenek játékaik, esetleg egy nagyobb macskabútor, amellyel lefoglalhatják magukat, ahelyett, hogy egymást püföljék.